Ivö är en plats med unikt mikroklimat och en historia som sträcker sig långt tillbaka. Här växer vårt eget vin med rötterna i Ursulas källa.

Allt började med en dröm

Redan som ung väcktes Bos fascination för vin och vinodling, men det var först som pensionär han tog steget att förverkliga sin dröm. Här på Ivö, en plats med unikt mikroklimat och en historia som sträcker sig långt tillbaka, planterade han de 25 första vinstockarna 2013 på sonens Petters gård – och lade därmed grunden för den vingård som idag är Ivögården mat- och vingård.

Vingården har nu vuxit till omkring 1000 stockar och Bos passion har blivit en familjeverksamhet. Tillsammans med Bo driver nu Petter och svärdottern Therese idag Ivögården mat- och vingård där kunskap, hantverk och kärlek till smaker genomsyrar allt de gör. Therese är gårdens sommelier och vinmakare, Petter skapar stordåd i köket och Bo sköter om vinstockarna i vingården. Tillsammans skapar de upplevelser som förenar mat, vin och tradition på en plats där drömmar får slå rot.

Vår lilla vingård breder ut sig strax intill Ivö kyrka – där vassen viskar och Ursulas källa porlar sedan urminnes tider. Det sägs att platsen är helig. Att Sankta Ursula en gång välsignade marken. Att källan bar på något ovanligt – en gång i tiden trodde man till och med att vattnet kunde bli till vin. Kanske var det just därför kyrkan byggdes här, nere vid strandkanten, istället för på höjden? Kanske lockade stillheten, ljuset, det milda vattnet...

Idag sprakar vårt eget mousserande vin i glasen här, gjort på druvor som vuxit bara några få steg från källan. Friskt, ljust och med ett stänk av magi.
Det är något alldeles särskilt att sitta här – med kyrkans torn i blickfånget, rankorna runtom och glaset i handen.

En äldre man i rutiga skjorta, solhatt och solglasögon går med en plastlåda i handen vid ett utomhusmarknad eller försäljning av grönsaker, med träd och en bil i bakgrunden.

Vingårdens druvor

  • Solaris

    Solaris

    Planterad 2015. En grön druva som ger fruktiga och aromatiska viner. Passar utmärkt till fisk, räkor och kyckling.

  • Regent

    Regent

    Planterad 2014. En blå druva som är kraftigt röd i färgen och som ger ett mycket aromatiskt vin.

  • Rondo

    Rondo

    Planterad 2014. En blå druva som framförallt används för att tillverka rött och rosévin.

  • León Millot

    León Millot

    Planterad 2024. En blå druva med mörk färg och mjuka tanniner. Passar till lättare kötträtter med friska tillbehör, som till exempel sparris eller rostade rotfrukter toppad med lite citron.

Upplev vår vingård

  • Ett dukat middagsbord i ett mysigt restaurangrum med stearinljus och vinglas.

    Tastes of the Wineyard

    Guidad tur, middag och vinprovning i restaurangen

    Följ med bakom kulisserna till vår vingård och känn doften av druvor, jord och ekfat. Under en guidad vandring får du lära dig mer om våra druvsorter, odlingsfilosofi och vägen från ranka till flaska. Upplevelsen avslutas i vår restaurang med middag och en provning av utvalda viner från Ivögården – i sin rätta miljö, med plats för samtal, nyfikenhet och smak.

    📍 Ca 2,5-3 timmar
    🍷 Inkluderar guidad tur i vingård & vinprovning i restaurangen
    📅 Begränsat antal platser - boka i god tid

  • En person håller i en färgglad keramikkopp med en sallad samt grillad halvmåneformad frukt eller grönsak. Det finns även andra kakor med grönsaker eller frukter i närheten.

    Winemakers Experience

    För dig som vill smaka, bo och uppleva på djupet

    En helhetsupplevelse för dig som vill leva vingårdsliv för en dag. Vi börjar med incheckning i ett av våra personligt inredda rum. Därefter väntar en guidad vandring genom vinrankorna, en 3-rätters middag där vinerna står i fokus och en vinprovning där du får följa med bakom varje flaska. Morgonen därpå vaknar du till fågelkvitter och en frukostbuffé med lokala smaker.

    🏡 Inkluderar övernattning, frukost, vingårdsvandring, vinprovning & 3-rätters middag
    🍇 För dig som vill ha hela Ivögården-upplevelsen
    📅 Begränsat antal platser – boka i god tid